marți, 27 august 2013

Platforma Web Tineret, Cultura si Voluntariat / Programul Europa Creativă (2014-2020)

http://evsgj.blogspot.ro/Programul Europa Creativă (2014-2020)
Europa Creativă este un program de finanțare al Uniunii Europene care va continua, pentru următorii 7 ani, programele dedicate culturii și audiovizualului: Cultura (2007-2013), Media (2007-2013) și Media Mundus.
Programul are un buget total de 1,46 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020 și este gestionat de Comisia Europeană și de Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură din Bruxelles, unde se trimit și se evaluează toate aplicațiile.
Europa Creativă are 3 subprograme: Media, Cultura și o componentă transversală dedicată garantării creditelor bancare pentru sectoarele culturale și creative și cooperării în domeniul politicilor culturale (disponibilă începând cu 2016).
Subprogramul Cultura al Programului Europa Creativă dispune de un buget total de 454,8 milioane EUR pentru perioada 2014-2020 și va încuraja cu precădere întărirea capacității profesionale a persoanelor care lucrează în domeniul culturii, întărirea capacității operaționale a organizațiilor care oferă oportunități de dezvoltare profesională la nivel internațional, circulația transnațională a creațiilor culturale și dezvoltarea pe termen lung a publicului pentru aceste creații culturale europene.
La subprogramul Cultura sunt eligibili toți operatorii  din sectoarele culturale și creative, însemnând ONG-uri, instituții publice și companii private. Toate entitățile care depun proiecte sau sunt partenere în proiecte în cadrul acestui program trebuie să aibă minimum 2 ani de existență juridică. Persoanele fizice nu pot accesa direct finanțări aici.
Sunt eligibile să participe la proiecte persoanele juridice stabilite în țările UE, în țările candidate și potențial candidate la UE (Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru, Serbia, Turcia, Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo) - în condițiile participării acestora la programele comunitare, Norvegia, Islanda, Lichtenstein, Elveția și țările care fac obiectul Politicii Europene de Vecinătate, cu condiția semnării acordurilor de înțelegere (Algeria, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Egipt, Georgia, Israel, Iordania, Liban, Libia, Maroc, Moldova, Siria, Teritoriul palestinian ocupat, Tunisia și Ucraina).

Principalele schimbări aduse de subprogramul Cultura din Europa Creativă față de Cultura (2007-2013)

Schimbările esențiale aduse de subprogramul Cultura din Programul Europa Creativă față de cadrul anterior, Cultura 2007-2013, sunt legate de: noi obiective specifice și priorități strategice (dezvoltarea publicului, întărirea capacității operaționale a sectorului de a lucra la nivel transnațional, adaptarea la tehnologiile digitale etc); mai puține linii de finanțare (4 în loc de 9); procent mai mare de cofinanțare în cazul proiectelor de cooperare cu minimum 3 parteneri; simplificări procedurale (depuneri și raportări online); o mai mare deschidere spre cooperarea internațională, prin includerea posibilității de a lucra în parteneriat cu organizații din țările din Politica Europeană de Vecinătate și din Elveția; introducerea unei finanțări speciale pentru platforme culturale europene dedicate mobilității și promovării creatorilor și operelor culturale; finanțarea traducerilor de opere literare împreună cu activitățile de promovare a lor; finanțarea traducerilor de opere literare în format electronic (e-books). De asemenea, în viitorul cadru nu vor mai exista granturi operaționale pentru derularea unui program de lucru curent, pe 1 sau 3 ani, de către un operator, ci doar granturi pentru proiecte; granturile pe 3 ani de tip acord-cadru vor fi disponibile și pentru proiectele de traduceri literare.
În cadrul subprogramului Cultura din cadrul 2014-2020 există 4 linii de finanțare: proiecte de cooperare la nivel european, rețele europene, platforme europene și proiecte de traduceri literare.

Ghidurile de finanțare și formularele de depunere specifice fiecărei componente sunt disponibile pe pagina Programului Europa Creativă.

I. Proiecte de cooperare la nivel european


Termen limită de depunere: 5 martie 2014
Buget total alocat componentei pentru 2014: 38 000 000 EUR
Acestea sprijină consolidarea capacității sectoarelor culturale și creative de a lucra la nivel transnațional, promovarea circulației și a mobilității transnaționale.
Sunt 2 categorii de proiecte de cooperare:
1. Proiecte de cooperare de mai mică amploare
Acestea implică 1 coordonator de proiect și cel puțin 2 alți parteneri din cel puțin 3 țări diferite eligibile la program. Grantul solicitat poate fi de cel mult 200 000 EUR, reprezentând maxim 60% din bugetul eligibil.
2. Proiecte de cooperare de mai mare amploare
Acestea implică 1 coordonator de proiect și cel puțin 5 alți parteneri din cel puțin 6 țări diferite eligibile la program. Grantul solicitat poate fi de cel mult 2 milioane EUR, reprezentând maxim 50% din bugetul eligibil.
Durata maximă eligibilă a proiectelor din ambele categorii este de 48 de luni (nu este menționată o durată minimă).

II. Rețele europene


Termen limită de depunere: 19 martie 2014 
Buget total alocat componentei pentru 2014 : 3 400 000 EUR
Această linie de finanțare urmărește promovarea activităților desfășurate de rețelele europene ale organizațiilor culturale și creative din țările eligibile la program.
Sunt eligibile rețelele europene alcătuite din cel puțin 15 organizații membre stabilite în cel puțin 10 țări diferite care participă la program. Cel puțin 5 dintre aceste organizații trebuie să aibă sediul social în 5 țări diferite dintre cele membre UE, Islanda, Lichtenstein, Norvegia sau Elveția.

III. Platforme europene


Termen limită de depunere: 19 martie 2014
Buget total alocat componentei pentru 2014 : 3 400 000 EUR
Prin intermediul acestei componente sunt sprijinite activitățile desfășurate de organizații cu vocație europeană care stimulează dezvoltarea de noi talente și promovează mobilitatea transnațională a actorilor din sectoarele culturale și creative, precum și circulația producțiilor care au potențialul de a exercita o influență importantă asupra sectoarelor și de a asigura efecte de durată.
O platformă trebuie să cuprindă o entitate de coordonare și operatori culturali europeni membri ai platformei.
Pentru ca platforma să fie eligibilă, trebuie să fie formată, la momentul depunerii candidaturii, dintr-o entitate de coordonare și din cel puțin 10 operatori culturali europeni cu sediul în cel puțin 10 țări participante la program. Numărul operatorilor culturali poate crește pe durata proiectului.

IV. Proiecte de traducere literară


Termen limită de depunere: 12 martie 2014
Buget total alocat componentei pentru 2014 : 3 575 537 EUR
Prin această componentă sunt susținute traducerile literare, precum și promovarea operelor traduse.
Se acordă sprijin pentru proiecte cu o durată de 2 ani sau de 3 ani (acorduri-cadru de parteneriat).
1. Proiecte cu o durată de 2 ani
  • pentru traducerea și promovarea unui pachet de 3-10 opere de ficțiune;
  • au o strategie de traducere, distribuire și promovare a operelor vizate;
  • grant de cel mult 100 000 EUR, maxim 50% din bugetul eligibil.
2. Acorduri-cadru de parteneriat (3 ani)
  • pentru readucerea anuală a câte unui pachet de 5-10 opere de ficțiune;
  • au un plan de acțiune bazat pe o strategie pe termen lung pentru traducerea, distribuirea și promovarea operelor de ficțiune vizate;
  • granturi anuale de cel mult 100 000 EUR, maxim 50% din bugetul anual eligibil.

Activități eligibile: traducerea și publicarea de opere de ficțiune cu o valoare literară ridicată, indiferent de genul literar – romane, nuvele, piese de teatru, poezie, benzi desenate și cărți pentru copii; traducerea unor fragmente din operele de ficțiune traduse pentru cataloagele editurilor în vederea promovării vânzării drepturilor de autor; organizarea de evenimente speciale și de activități de comercializare / distribuire pentru promovarea operelor traduse, inclusiv realizarea de instrumente de promovare digitală și promovarea autorilor cu ocazia târgurilor de carte și a festivalurilor de literatură.

Opere eligibile: atât operele în format tipărit, cât și cele în format digital (e-books). Sunt eligibile doar opere de ficțiune, fiind excluse autobiografiile, biografiile sau eseurile fără elemente de ficțiune, ghidurile turistice, operele din domeniul științelor umaniste (istorie, filosofie, economie etc.) și cele care vizează alte științe (fizică, matematică etc.). Operele de ficțiune trebuie să fi fost deja publicate; este prevăzută o limită de cel puțin 50 de ani de la ultima traducere.

Limbile eligibile: limba sursă și limba țintă trebuie să fie „limbi oficiale recunoscute“ ale țărilor participante la program; fie limba sursă, fie limba țintă trebuie să fie oficial recunoscută în una din țările UE, din Norvegia, Islanda, Liechtenstein sau Elveția. Sunt eligibile și traducerile din latină și din greaca veche în limbile oficiale din țările membre UE, Norvegia, Islanda, Liechtenstein sau Elveția. Limba țintă trebuie să fie limba maternă a traducătorului (excepție cazul unei limbi mai puțin folosite, dacă editorul oferă explicații). Traducerile trebuie să aibă o dimensiune transfrontalieră: traducerea de opere dintr-o limbă oficială în alta din cadrul aceleiași țări nu este eligibilă.

Toate informațiile detaliate despre Programul Europa Creativă 2014-2020 sunt disponibile pe pagina sa de internet.


Asociația Dorna Tismana A.D.T. alaturi de partenerii sai au demarat procesul de promovare si informare actiuni culturale de tineret si Voluntariat dezvoltand Platforma web Tineret, Cultura si Voluntariat.

Aceasta platforma web-online dezvoltata isi propune sa sprijine procesul de promovare a proiectelor de tineret si culturale oferind informatii relevante despre acestea in scopul sustinerii si consilierii cator mai multi tineri potentiali beneficiari.

http://europa.eu/citizens-2013/en

DESPRE PROIECT


Dat fiind faptul ca anul 2013 este desemnat de către Comisia Europeană drept „Anul european al cetăţenilor” prezentul proiect on-line prin intermediul platformei Web Tineret, Cultura si Voluntariat isi propune sa promoveze si stimuleze cetățenia activa ca si model de BUNA PRACTICA, având in vedere ca „Fiecare cetatean in parte este o valoare in sine” acesta are posibilitatea si este invitat sa-si prezinte proiectele, inițiativele, acțiunile si activitățile culturale, de tineret si voluntariat care arata cat de plina de viața si de culoare este Europa, precum si modul in care Europa este trăita si experimentata dincolo de frontierele naționale.

In plus reprezentanții instituțiilor publice locale, culturale, organizații ale societatii civile prin intermediul platformei Web Tineret, Cultura si Voluntariat au ocazia de a prezenta proiectele, programele, inițiative, activitati, acțiuni culturale, de tineret si voluntariat precum si exemple din activitatea lor de zi cu zi care consolidează Europa si contribuie la dezvoltarea conștiinței civice europene.


Programul Europa Creativă (2014-2020)

Europa Creativă (2014-2020) este cadrul de finanțare comunitară ce va continua actualele programeCultura (2007-2013), Media (2007-2013) și Media Mundus.  Programul va avea trei componente distincte: Media, Cultura și o componentă transectorială dedicată garantării creditelor bancare pentru sectoarele culturale și creative și cooperării în domeniul politicilor culturale.

Programul are un buget propus de 1,8 miliarde de euro pentru întreaga perioadă de șapte ani. Noul program ar aloca peste 900 de milioane de euro pentru a susține sectorul cinematografic și al audiovizualului (domeniu cuprins în actualul program Media) și aproape 500 de milioane de euro pentru cultură. Comisia Europeană propune, de asemenea, să se aloce peste 210 milioane de euro pentru o nouă facilitate de garanție financiară, care ar permite micilor operatori să aibă acces la împrumuturi bancare de până la 1 miliard de euro, și aproximativ 60 de milioane de euro în sprijinul cooperării în materie de politici și al promovării abordărilor inovatoare față de atragerea publicului și noile modele de afaceri.

Componenta Cultura din Programul Europa Creativă va încuraja cu precădere întărirea capacității profesionale a persoanelor care lucrează în domeniul culturii, întărirea capacității operaționale a organizațiilor care oferă oportunități de dezvoltare profesională la nivel internațional, circulația transnațională a creațiilor culturale și dezvoltarea pe termen lung a publicului pentru aceste creații culturale europene.

  • Pentru o prezentare amplă a priorităților viitorului program, vă recomandăm să urmăriți cele cinci scurte materiale video de pe pagina Comisiei Europene: 

http://ec.europa.eu/culture/creative-europe/video-interviews_en.htm

  • Despre dezvoltarea publicului, prioritate-cheie a Programului Europa Creativă, puteți citi și în concluziile conferinței ”European Audiences: 2020 and beyond”, organizată de Comisia Europeană în octombrie 2012: 

http://ec.europa.eu/culture/news/20130218-conference-conclusions_en.htm

  • Toate documentele oficiale legate de viitorul Program Europa Creativă sunt disponibile pe pagina Comisiei Europene: 

http://ec.europa.eu/culture/creative-europe/

  • Principalele schimbări aduse de Europa Creativă (componenta Cultura) față de Cultura (2007-2013):

ü  noi obiective specifice de finanțare, noi priorități (menționate mai sus)


ü  mai puține componente de finanțare (patru în loc de nouă):


  • proiecte de cooperare (aici vor intra și festivalurile)
  • rețele europene (organizații cu membrii în mai multe țări europene participante la program)
  • platforme europene (organizații care oferă oportunități semnificative la nivel internațional pentru dezvoltarea profesională a persoanelor care lucrează în sectoarele culturale și creative)
  • traduceri literare (traducerea de opere de ficțiune dintr-o limbă europeană în alta)
Europa Creativă 

ü  nu se vor mai acorda granturi operaționale, ci doar granturi de proiect (actuala componentă 2 a Programului Cultura, Subvenții operaționale pentru organizații active la nivel european în cultură,va dispărea)

ü  cooperarea cu țările terțe va fi mai deschisă și mai flexibilă decât în actualul cadru (mai multe țări terțe vor fi incluse printre cele cu care se pot face proiecte de cooperare)

ü  se vor folosi mai mult: bugetele pe baza unor sume forfetare (sume fixe stabilite în funcție de un anumit indicator), deciziile de finanțare (documente semnat doar de finanțator, spre deosebire de acorduri de finanțare, semnate atât de finanțator, cât și de beneficiar), acordurile-cadru de parteneriat (semnate cu beneficiarii pe o perioadă mai mare de timp), portalurile electronice pentru depunerea de proiecte și pentru raportarea finală.

marți, 19 martie 2013

SECŢIUNE online - DEZVOLTARE PERSONALA, EDUCAŢIE, CURSURI GRATUITE, E-LEARNING

OBIECTIV Editorial on-line – CAPACITARE tineret, cultura, Voluntariat
  • SUBSECŢIUNE on-line CULTURA
  • SUBSECŢIUNE on-line TINERET 
  • SUBSECŢIUNE on-line Voluntariat - EVS 


DETALII SUBSECŢIUNE on-line Voluntariat - EVS:

http://www.tinact.ro/calendar-estimativ-2013

Ciclu de formare/ evaluare SEV

Precizari generale

Informatiile de mai jos isi propun sa completeze Ghidul Programului Tineret in Actiune referitor la ciclul de formare-evaluare al Serviciului European de Voluntariat (SEV) prin:
- o mai buna intelegere a procesului de inscriere si participare a voluntarilor SEV in cadrul ciclului de formare-evaluare dedicat acestora. Astfel veti gasi un set de reguli ce trebuie respectate, dar si informatii cu privire la documentele  necesare pentru inscriere si cateva aspecte de ordin logistic
- cunoasterea din timp a perioadelor efective de derulare ale sesiunilor de catre ANPCDEFP de catre toti beneficiarii SEV (finantati de ANPCDEFP sau coordonati in proiecte aprobate la partener). Astfel acestia vor putea programa si alege mai eficient periodele de inscriere ale voluntarilor in functie de activitatile prevazute de proiect.
Pentru fiecare sesiune se va crea o pagina dedicata in Lista de evenimente. Aici veti gasi disponibile informatii detaliate cu privire la eveniment.

Ce sesiuni care fac parte din ciclul de formare/ evaluare SEV si cand au loc?

Din acest ciclu fac parte urmatoarele tipuri de sesiuni:
- formare la sosire / on-arrival training: 5 zile (o sesiune in fiecare luna)
- pregatire inainte de plecare / pre-departure training
- evaluarea intermediara / mid-term meeting: 3 zile (o sesiune pe trimestru)
intalnire anuala a voluntarilor / annual EVS meeting: 2 zile (o sesiune pe an)
Toate aceste sesiuni sunt dedicate voluntarilor aprobati in proiecte de tip Serviciul European de Voluntariat. Agentia Nationala din Romania organizeaza:
- sesiuni de “formare la sosire” si “evaluarea intermediara” pentru voluntarii straini care efectueaza stagii la organizatii din Romania
- sesiunea de “intalnire anuala a voluntarilor” pentru voluntarii romani care efectueaza stagii de voluntariat in strainatate.
Sesiunea de pregatire inainte de plecare se organizeaza incepand cu proiectele aprobate in anul 2011 de catre organizatiile de trimitere.
Aici gasiti mai multe informatii cu privire la:
 Ca principiu, inscrierea voluntarilor se face in prima jumatate a lunii iar sesiunile se vor organiza in a doua jumatate a lunii.
Participarea la aceste sesiuni reprezinta o obligatie atat pentru organizatie in ceea ce priveste informarea si inlesnirea participarii voluntarilor, cat si a voluntarului prin asigurarea prezentei pe INTREAGA durata a sesiunii.
Neparticiparea voluntarilor la ciclul de formare si evaluare poate afecta calitatea si siguranta stagiul SEV.

Reguli pentru inscrierea la sesiuni
In vederea asigurarii unui proces cat mai eficient de organizare a sesiunile de formare/ evaluare SEV va rugam sa aveti in vedere urmatoarele aspecte:

1. Voluntarii straini care efectueaza stagii in Romania vor fi inscrisi la sesiunea de formare la sosire (on arrival training) de catre organizatia coordonatoare/ gazda in cel mult de O LUNA de la data inceperii stagiului SEV (maxim o luna si jumatate in situatii exceptionale si justificate)
2. Voluntarii romani care efectueaza stagii in strainatate vor fi inscrisi la sesiunea de pregatire inainte de plecare (pre-departure training) de catre organizatia de trimitere cu cel mult trei luni inaintea plecarii voluntarului in stagiul SEV
3. In situatia neintrunirii unui numar minim de cinci voluntari participanti la o sesiune, aceasta nu ma mai avea loc. Acolo unde este posibil, voluntarul va fi inscris automat la urmatoarea sesiune din calendar. Pentru acei voluntari care nu mai pot fi reinscrisi, organizatia va solicita responsabilului AN un infopack.
4. Participarea la sesiunile de evaluare intermediara este conditionata de efectuarea unui stagiu cu o durata de minim patru luni. Organizatia va incerca, pe cat posibil, sa inscrie voluntarii la o data ce se va apropia cat mai mult de jumatatea stagiului.

Documentele necesare pentru inscrierea voluntarilor la sesiunile ciclului de formare-evaluare SEV
Pentru toate sesiunile SEV se vor transmite:
1) O SOLICITARE STANDARD de inscriere lista completa si corect intocmita a voluntarilor ce vor participa
3) Optional, incepand cu anul 2012 - acordurile SEV - daca acestea au fost intocmite, se vor trimite catre AN
Documentele mentionate mai sus necesare inscrierii vor fi trimise prin fax (la numarul 021 312 16 82) sau e-mail (in format scanat) in atentia responsabilului actiunii 2 – Serviciul European de Voluntariat, Emanuel FRANGA (emanuel.franga@anpcdefp.ro). Nu se poate garanta participarea voluntarilor care vor si inscrisi in afara intervalelor mentionate in Calendarul sesiunilor SEV in anul 2012.

Aspecte logistice
Pentru voluntari care vor participa se vor asigura costurile legate de cazare, masa si transport de la locul desfasurarii stagiului la locul desfasurarii sesiunii si retur.
Transportul va fi asigurat in regim de decont. In acest sens, organizatiile vor avansa voluntarilor sumele necesare pentru transport, iar apoi aceste sume urmand a fi decontate de catre ANPCDEFP in baza unui formular de decont completat de catre un reprezentant al organizatiei. Nu sunt eligibile cheltuielile de transport pentru voluntarii care nu participa integral la sesiunea la care au fost inscrisi. Pentru voluntarii care isi desfasoara stagiul in localitatea in care se va desfasura sesiunea nu se asigura transport.
Informatii detaliate pentru decont vor fi disponibile pentru fiecare sesiune in pagina dedicata din Lista de evenimente.

Ciclul de formare-evaluare SEV pentru voluntarii gazduiti de promotori din regiunea Tarilor Partenere din Europa de Est si Caucaz (EECA) 

Se realizeaza, incepand cu anul 2011, de catre Centrul SALTO EECA conform unui calendar de sesiuni similar celui implementat de catre ANPCDEFP inca din 2010. Inscrierea voluntarilor se face pe baza unui formular, iar pentru a-l putea completa este necesar ca organizatia coordonatoare  sa isi creeze un cont pe website-ul SALTO EECA, la adresa:

Calendarul sesiunilor este disponibil pana in decembrie 2011 si se afla publicat la urmatoarea adresa:
Criteriul general aplicabil este ca aceste sesiuni sunt suportate financiar de catre Agentia Nationala finantatoare si nu mai pot fi solicitate de beneficar in bugetul proiectului.
Orice intrebari, nelamuriri sau dificultati de inscriere a voluntarilor va rugam sa le transmiteti doar la adresa: eeca@salto-youth.net

SECŢIUNE online - VIATA ASOCIATIVA SI OPORTUNITATI

OBIECTIV Editorial on-line -INFO UTILE ONG  culturale de tineret si voluntariat-SEV
  • SUBSECŢIUNE on-line CULTURA
  • SUBSECŢIUNE on-line TINERET 
  • SUBSECŢIUNE on-line Voluntariat - EVS 
DETALII  SUBSECŢIUNE on-line CULTURA

EXEMPLE DE BUNE PRACTICI FINANTATORI PROIECTE CULTURALE  AUTORITATI PUBLICE LOCALE DIRECT FINANTATOARE PROIECTE CULTURALE 

Consiliul Județean Iași lansează un concurs de proiecte culturale cu premii de 500.000 de lei

Consiliul Județean Iași a lansat programul anual de finanțare a proiectelor din domeniul culturii – respectiv cultura scrisa si proiecte cultural – educative. Reprezentanții societatii civile pot depune propuneri de proiecte pana pe data de 12 august.

Suma alocata in 2013 din bugetul general al Județului Iași – Consiliul Județean Iași, pentru finanțarea nerambursabila a proiectelor din domeniul culturii, respectiv cultura scrisa si proiecte cultural-educative, este in valoare de 
500.000 lei, repartizata defalcat, după cum urmează:
- 150.000 lei – alocarea pentru cultura scrisa;
- 350.000 lei alocați proiectelor cultural-educative.

Cuantumul contribuției de la bugetul general al
Județului Iași – Consiliul Județean Iași nu poate depăși 90% din valoarea totala a proiectului si, de asemenea, suma alocata din bugetul Consiliului Județean Iași aceluiași solicitant, in baza mai multor proiecte propuse si selecționate, nu poate depăși o treime (1/3) din fondul total general alocat pentru finanțarea proiectelor din domeniul culturii.

Pentru domeniul cultura scrisa, valoarea maxima de finanțare a costurilor eligibile ale unui proiect nu va depăși suma de 15.000 lei, respectiv pentru domeniul proiecte cultural-educative, valoarea maxima de finanțare nu va depăși suma de 25.000 lei.
Documente anexate: Documentele-suport pentru apelul de propuneri  (arhiva Zip)


EXEMPLE DE BUNE PRACTICI FINANTATORI PROIECTE CULTURALE  AUTORITATI PUBLICE LOCALE DIRECT FINANTATOARE PROIECTE CULTURALE 

Primăria Iași sprijină cu 80.000 de lei
proiectele din cultura scrisa

Municipiul Iași lansează programul anual de finanțare a proiectelor din domeniul culturii scrise, in conformitate cu prevederile Legii privind susținerea si promovarea culturii scrise nr. 186/2003 si ale Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati non-profit de interes general.

Selecția proiectelor din domeniul culturii scrise care vor primi finanțare de la bugetul local se va face de către o comisie de evaluare, special constituita.

Programul de selecție a proiectelor din domeniul culturii scrise pentru anul 2013 programează pe data de 28 iunie termenul-limita de depunere a proiectelor de către solicitanți.

Suma alocata in 2013 de la bugetul local, pentru finanțarea nerambursabila a proiectelor din domeniul culturii scrise este in valoare de 80.000 lei.

Cuantumul contribuției de la bugetul local nu poate depăși 60% din valoarea totala a proiectului si, de asemenea, suma solicitata nu poate depăși o treime din fondul total alocat pentru finanțarea proiectelor din domeniul culturii scrise.

LEGE nr. 186 din 9 mai 2003 privind susţinerea şi promovarea  culturii scrise*) – Republicare

CAPITOLUL I: Dispoziţii generale
Art. 1
(1)Prezenta lege instituie cadrul juridic pentru susţinerea şi promovarea culturii scrise.
(2)În sensul prezentei legi, prin cultură scrisă se înţelege domeniul de referinţă care  cuprinde cărţi, reviste şi alte publicaţii, având caracter literar-artistic, tehnico-ştiinţific, editate pe orice fel de suport.

CAPITOLUL II: Măsuri de susţinere a culturii scrise

Art. 4
(1)Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi instituţiile publice pot  acorda sprijin financiar, parţial sau integral, singure ori în parteneriat, pentru editarea unor  publicaţii din categoria celor prevăzute la art. 1.
(2)Stabilirea publicaţiilor pentru care urmează să se acorde sprijin financiar se face prin  selecţie de oferte în baza propunerilor comisiilor special constituite în acest scop, de către  autorităţile sau instituţiile publice prevăzute la alin. (1); ofertele sunt formulate de edituri şi  de redacţiile publicaţiilor.


DETALII  SUBSECŢIUNE on-line TINERET 







-      SITE oficial   www.dornatismana.ro             
-                           BLOG oficial   http://dornatismana.blogspot.com/

RETELE SOCIALE:
·Grupul Facebook  www.facebook.com/groups/dornatismana/   

-      Ghid înfiinţare si acreditare a unei organizaţii neguvernamentale



DETALII SUBSECŢIUNE on-line Voluntariat - EVS :

Acreditarea EVS

Pentru a putea primi sau trimite voluntari in stagii SEV, organizatiile trebuie acreditate, in acest fel urmarindu-se sa se indeplineasca standardele minime de calitate SEV. Procedura de acreditare reprezinta un proces la finalul caruia structura solicitanta este certificata cu privire la capacitatea sa materiala si umana de a implementa si gestiona proiecte de voluntariat in acord cu principiile, criteriile si filosofia SEV.

Cum?
Pentru a fi acreditat, un promotor trebuie sa depuna un formular de Manifestare a Intentiei (MI - click AICI pentru a il descarca), descriind motivatia sa generala  si idei privind activitati SEV. Formularul MI trebuie completat in engleza.
De asemenea, impreuna cu formularul de Manifestare a Intentiei - MI, promotorul trebuie sa mai depuna si un chestionar de acreditare (clickAICI pentru a il descarca), document care vine sa dezvolte ideile descrise in formularul de acreditare.
Acelasi promotor poate solicita unul sau mai multe tipuri de acreditare (ca Organizatie de Trimitere, Gazda sau Coordonatoare).

Cine poate solicita acreditarea?
  • Orice structura (organizatii neguvernamentale, asociatii, fundatii, etc.) infiintata  in Romania conform ordonantei 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii
  • Institutii publice implicate nemijlocit in lucrul cu tinerii
  • Scolile speciale pentru tineri cu dizabilitati
  • Structurile care se ocupa cu organizarea evenimentelor in domeniul tineretului, sportului si culturii

Cand?
Pentru trimiterea formularelor de Manifestare a Intentiei (MI) precum si a chestionarelor de acreditare, NU exista un termen limita.

Recomandarea este de a trimite aceste doua documente (formularul de MI si chestionarul de acreditare) cu suficient de mult timp inainte de a depune o candidatura pentru un proiect SEV - mai exact, cu cel putin 6 saptamani inainte.

De catre cine?
Acreditarea este efectuata de catre:
  • Agentia Nationala: pentru toti ceilalti promotori eligibili
  • Agentia Executiva: pentru promotori care sunt organizatii cu scop lucrativ care organizeaza un eveniment in domeniul tineretului, sportului sau culturii

Ce trebuie sa contina dosarul de acreditare?
Dosarul de acreditare se trimite numai prin posta, la adresa Agentiei si trebuie sa contina:
  • Formularul de Manifestare a Intentiei, completat NUMAI in limba engleza, semnat si stampilat de catre reprezentantul legal al structurii care solicita acreditarea
  • Chestionarul de acreditare, completat NUMAI in limba romana, semnat si stampilat de catre reprezentantul legal al structurii care solicita acreditarea
  • O copie a hotararii judecatoresti de infiintare
  • O copie a celui mai recent statut al organizatiei
  • Un CD cu formularul de Manifestare a Intentiei si chestionarul de acreditare, ambele in format WORD.

Ce se intampla apoi?
Evaluarea dosarului si procesul de acreditare (formularul de MI, chestionarul de acreditare, statutul si hotararea judecatoreasca de infiintare si CD-ul)  dureaza in medie  6 saptamani din momentul primirii in AN a acestuia.
In cazul aprobarii Agentia Nationala va aloca un numar de referinta MI si il comunica promotorului. Acest numar trebuie mentionat in orice formular de candidatura privind un proiect SEV in care este implicat respectivul promotor.
Acreditarea este valabila pentru perioada indicata in MI; cu toate acestea, durata maxima eligibila este de trei ani. Dupa expirarea perioadei de valabilitate, acreditarea poate fi reinnoita prin avansarea unui nou formualr de MI.
Pentru a descarca formularul de manifestare a intentiei, click AICI.
Pentru a descarca chestionarul de acreditare, click AICI.
Baza de date a organizatiilor acreditate SEV este disponibila AICI. Organizatiile pot fi identificate in functe de variate criterii de cautare (tara, tip de acreditare, etc). 


Acreditarea structurilor SEV din regiunea Tarilor Partenere din Europa de Est si Caucaz (EECA)
Devine obligatorie incepand cu termenul limita R3 -1 iunie 2011 si se realizeaza de catre Centrul SALTO EECA conform unor proceduri specifice.
In acest sens, in vederea pregatirii parteneriatelor viitoare cu structuri din aceasta regiune partenera, verificati daca structura partenera este acreditata, deci eligibila ca partener in viitorul proiect SEV.
Mai multe informatii despre mecanismul de acreditare in regiunea Tarilor Partenere EECA  regasiti la urmatoarea adresa:
http://www.salto-youth.net/rc/eeca/evs-eeca/accreditations/